- Je kunt dit aantal van Beendermeel 1,5KG niet toevoegen aan je winkelwagen, omdat er niet voldoende voorraad is (0 resterend).
Bokashi Keukenemmer + zak starter
Bokashi Keukenemmer + zak starter
1 Bokashi Keukenemmer + 1 zak Bokashi Starter
Thuis fermenteren zonder stank, rotting of fruitvliegjes
Zet organisch restmateriaal om in voeding voor de bodem
Bokashi geeft de bodem een boost en zorgt voor weerbare, vitale planten
39,95
Productomschrijving
Van keukenafval naar bodemverbeteraar
Met de Bokashi Keukenemmer fermenteer je eigen keukenafval in huis. Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Etensresten zoals schillen, stronkjes en (zelfs gekookte) kliekjes zijn organische materialen die gefermenteerd kunnen worden. Door het keukenafval te mengen met een beetje Bokashi Starter ontstaat er waardevol organisch materiaal. De toegevoegde Effectieve Micro-organismen in de Bokashi Starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse GFT-afval gaat fermenteren.
Waarom fermenteren i.p.v. composteren?
• In tegenstelling tot gewone compost blijft in GFT-Bokashi de energie bewaard.
• Bij een goede fermentatie krijgen schimmels, rotting en stank geen kans.
• Geen ongewenste uitzaaiing van zaden of hardnekkige plantenwortels (bijv. Zevenblad).
• Ideaal voor Eco-Mensen met een kleine tuin, terras, daktuin of balkon.
Bokashi zorgt voor een:
• Goede voeding voor het bodemleven.
• Snellere beschikbaarheid van de opneembare voedingsstoffen voor de plant.
• Ontgiftende en ziekte onderdrukkende werking op de bodem.
• Goed leefmilieu voor micro-organismen, en daardoor meer diversiteit en activiteit.
Bereiding
1. Verdeel een kleine hoeveelheid Bokashi Starter op de bodem van de keukenemmer.
2. Breng een laag vers en kleingesneden GFT-afval aan in de emmer.
3. Verdeel opnieuw een kleine hoeveelheid Bokashi Starter op het GFT-afval.
4. Druk het GFT-afval aan en sluit de Bokashi Keukenemmer goed af met het deksel.
7. Herhaal dit proces tot de emmer vol is.
8. Tap dagelijks het verzamelde sap af (zie hieronder voor toepassingen).
9. Laat de volle emmer minimaal 2 weken rusten / fermenteren.
10. De GFT-Bokashi is klaar wanneer dit een zoetzure geur heeft.
11. Deze kan nu rechtstreeks worden ingewerkt in de bodem van de tuin of opgeslagen worden bij de overige compost, om later in te werken.
Bokashisap aftappen
Het afgetapte vocht is verdund met water (1/100) ideaal als plantenvoeding voor kamer- en tuinplanten. Het is rijk aan goede micro-organismen, nutriënten en alle nuttige stoffen die vrijkomen bij het fermentatieproces. Het Bokashisap werkt tevens als een natuurlijke reiniger en voorkomt verstopping in het toilet/afvoerbuizen.
Bokashi verwerken in de bodem
Na minimaal 2 weken kan de Bokashi rechtstreeks worden ingewerkt in de bodem van de (moes)tuin. Graaf een geul of gat (10 cm diep) en breng 1 kg Bokashi per 1 m2 aan. Dek af met een laagje aarde. Wacht twee weken met zaaien of poten om te voorkomen dat het zaadje ook gaat fermenteren.
Als je het tussen de planten door verwerkt, houdt dan ca. 10 cm afstand tot de wortels. Hoe warmer de bodem, hoe sneller de Bokashi wordt verteerd door het bodemleven. Op slechte, arme gronden kun je in het- voor en najaar 1-2 kg/m2 verwerken.
Bokashi verwerken in de compost
Je kunt de Bokashi ook mengen met compost. Zo dient het als een compostversneller en -verrijker.
Productspecificaties
Afmetingen van de emmer: 31x27x35cm
Inhoud pakket: 1x Bokashi Keukenemmer + 1x Zak Bokashi Starter
Specificaties
Design | |
---|---|
Garantie | 1 jaar |
Kleur | |
Materiaal | Organisch |
Merk | |
Artikelnummer | 130503-1 |